Share | |

Riding the Waves

Christopher Brinckerhoff, Associate Editor, Posted 07/05/2017

Perforated panels give existing building audio wave-inspired new look

Photo: Peter CalvinA renovation and expansion project of the University of Texas at Dallas' Callier Center in Dallas uses metal panels arranged in patterns inspired by audio waves, frequencies and communications. The judges were impressed by the application of vertical ribbed metal wall panels and noted the considerable improvement the addition made to the original structure.

Audio Inspiration

The facility houses the Callier Center for Communications Disorders clinic, which supplied the inspiration for the communication-focused audio wave and frequency patterns. The building also includes classrooms for the university.

SmithGroupJJR's Dallas office and employees at the firm's other locations completed the project. Mark Kranz, FAIA, design director at Smith- GroupJJR in Phoenix, says, "We designed two panel profiles for the fabricators to brake, while different levels of perforation and opacity were also specified. We organized them into a rhythmic pattern that creates an elegantly composed façade from the exterior, and a translucent layer that harvests daylight from the interior."

Photo: Peter CalvinHumble, Texas-based Wade Architectural Systems Inc. fabricated, and Lewisville, Texasbased Advantage Wall Panel Systems LLC installed, 5,825 square feet of Moon Township, Pa.-based CENTRIA's 18-gauge (0.04-inch) Paradigm aluminum wall panels in two custom-brake profiles with Minneapolis-based Valspar Corp.'s Fluropon Classic coating in Silversmith and Dove Gray. In all, six types of solid and perforated panels with various perforations and widths were used for the 77,300-square-foot project.

"The performance criteria for the panel profiles was centered around structural rigidity, ability to create shade and shadow, while offering different levels of translucency for the occupant on the inside of the building looking out," Kranz says.

Bright Entries

The perforated metal panels create a visual aesthetic for the building and are shading devices at entries and glazed portions. New façades were constructed at the clinic entrance on the west side and student entrance on the south side.

"The custom-broke perforated scrim created shade and a translucent layer that allowed filtered light into the classrooms and clinic entry," Kranz says. "The west entry features a covered patient drop-off and entry at the campus' north edge."

Bright orange panels and components were installed at the facility's student entrance. Haltom City, Texas-based GST Manufacturing Ltd. fabricated and installed 2,500 square feet of Tampa, Fla.'s McNICHOLS Co.'s perforated steel panels in Outrageous Orange for the project, which was completed in August 2016.

"As the building sits on the north end of campus, as part of an emerging research and academic precinct, it is still somewhat remote from the campus' main academic core," Kranz says. "This brightly colored element screams entry, utilizing a University of Texas at Dallas campus color as a wayfinding device. The dramatically chromatic student entry utilized larger perforated plate assembly, highlighting a large stair, shade canopy and outdoor terrace."

Expansion Connection

Photo: Peter CalvinThe judging panel commended the project for making a vast improvement on the existing building and forming a cohesive design. Some of the original building's nuance is maintained by perforated and solid panels reflecting its original, vertically oriented, solid brickwork and glazing portions.

Kranz says his firm specified metal composite material (MCM) with Texas Limestone to tie the new structure to the existing building. Wade Architectural Systems installed Altech Panel Systems Inc.'s pressure-equalized, dry seal, rear-ventilated Accu-Trac DS system with MCM panels.

"This expansion project married together the scale and materiality of the existing one-story structure with a partial one-story, partial two-story massing concept. At the courtyard, a pedestrian shade canopy links together new and old into a cohesive space for students, faculty and patients."

University of Texas at Dallas' Callier Center, Dallas
Completed: August 2016
Total square footage: 77,300 square feet
Owner: University of Texas at Dallas, Richardson, Texas
Architect: SmithGroupJJR, Dallas, www.smithgroupjjr.com
General contractor: SpawGlass Construction Corp., Houston, www.spawglass.com
Installer: Advantage Wall Panel Systems LLC, Lewisville, Texas, www.advancedwallpanelsystems.com
Fabricators/installers: GST Manufacturing Ltd., Haltom City, Texas, www.gstmanufacturing.com, Wade Architectural Systems Inc., Humble, Texas, www.wadearch.com
Coatings: Valspar Corp., Minneapolis, www.valsparcoilextrusion.com
Metal wall panels: Altech Panel Systems Inc., Cartersville, Ga., altechpanel.com, and CENTRIA, Moon Township, Pa., www.centriaperformance.com, and McNICHOLS Co., Tampa, Fla., www.mcnichols.com

___________________________________________________________________________ 

Photos: Peter Calvin

 

 

 

Feed Viewer Macro Error: No feed chosen
Please make sure to add a value in the "Feed Url" parameter