Metal Architecture Home

Residential

Metal offers new outlook at redevelopment

Metal bar grating was applied to doorways as canopies and to some top-floor windows as sunshades for the Hunters View redevelopment project in San Francisco.

Metal bar grating was applied to doorways as canopies and to some top-floor windows as sunshades for the Hunters View redevelopment project in San Francisco. Metal grille canopies were installed over 36-inch-wide doors and windows. The entry canopies were applied to street-facing and interiorfacing courtyard units.

Paulett Taggart Architects, San Francisco, designed blocks five and six, phase one of the project, completed in May 2013. Roselie Enriquez, LEED AP, of Paulett Taggart Architects, project manager for phase one, says the largest canopy type appears at the corners of each block to serve multiple units and produce a stronger urban presence, while the entries located mid-block, serving one or more units, are designed in varying smaller sizes. "We wanted to announce each entry with a canopy," she says.

Approximately 2,600 square feet of metal material was used to create canopies, sunshades and security gates. Golden State Steel & Stair Inc., Richmond, Calif., fabricated the canopies and sunshades, while MC Metals, San Francisco, fabricated the security gates. Additional metal features include entrances supplied by Norcross, Ga.-based Kawneer Co. Inc., and an aluminum storefront system, aluminum frame windows and hollow metal doors supplied by Door Components Inc., Fontana, Calif.

The entry canopies were constructed with galvanized steel infill bar grating from Tampa, Fla.-based McNICHOLS. Approximately 1,300 square feet of 19-SGCS-125 with trim banding, 4-inch-by-1 3/16- inch spacing and 1 1/4-inch-by-3/16-inch bearing bars were utilized. The galvanized steel canopy bar grating ranges in sizes from 4 feet by 5.6 feet, 8 feet by 5.6 feet, 7 feet by 10 feet and 13 feet by 6.6 feet for corner canopies. "The material casts intricate shadows that provide additional visual interest and helps reinforce the design intent to pronounce the entries," Enriquez says.

The common entries are sheltered with custom steel and exterior translucent polycarbonate panel material as a complement to the individual units covered with bar grating canopies. Window sunshades were constructed with aluminum infill grating. Approximately 950 square feet of McNICHOLS' SGAL-125 with 4-inch-by-15/16-inch spacing and 1 1/4-inch-by-3/16-inch clear anodized bearing bars were utilized. The clear anodized aluminum bar grating is spaced 4 inches by 15/16 inch with a bar size of 1 1/4 inches by 3/16 inches for the window sunshade material. Sixty 6-foot-by-1.8-foot sunshades were installed on the top-level windows on the south, west and east façades, and 11-foot-by- 11-foot-by-2.5-foot corner shades were installed on both blocks.

Enriquez says placing sunshades at the corners of each block reinforce those areas within the urban context, similar to the design strategy of the entry canopies. "The composition of the sunshade design, including the decision to omit the grating at the apex of the corner sunshades, was the result of a desire to express the framing members of the assembly," she says.

At the straight sunshades, the aluminum bar grating is inset in a painted galvanized steel frame of custom-shaped, 1/2-inch-thick galvanized steel plate on the sides, a C3x5 galvanized steel channel at the front and a 3/8-inch-thick galvanized steel plate at the back where lag screws fasten the assembly to the building. This method allows the sunshade to cantilever. At the corner sunshades, continuous C4x7.5 galvanized steel channels create the suspended frame.

Phase one encompassed 67,800 square feet of housing units. The project was structured in three phases, which enabled residents to remain on-site during construction and relocate to other areas not under construction. Project goals included aligning the buildings to face the street, connecting steep streets with stairs and ramps, articulating the buildings to give the impression of narrow parcels, avoiding an institutional scale and aligning streets to provide new corridors.

Paulett Taggart Architects designed a pair of L-shaped three- and four-story wood-frame buildings around a central courtyard on each block. The buildings were constructed on a site with a 20-percent grade; the stacked townhouses step down the street. Architects designed a series of volumes with differing heights clad in cement siding and stucco to break the massing.

Security gate infill panels were constructed with perforated aluminum. Approximately 50 square feet of McNICHOLS' 11-gauge perforated painted metal with 3/16-inch holes on a 1/4-centered, staggered pattern with a 50 percent open area were utilized.

The redevelopment project met LEED Neighborhood Development standards and incorporated San Francisco's Green Building Ordinance. It includes photovoltaic panels, solar hot water systems, stormwater management systems and recycling. The owners are Hunters View Associates LP and San Francisco Housing Authority, both located in San Francisco. Cahill-Nibbi Contractors JV, San Francisco, was the general contractor, and John Stewart Co., San Francisco, was the developer.

Door Components Inc., www.doorcomponents.com

Kawneer Co. Inc., www.kawneer.com

McNICHOLS Co., www.mcnichols.com