Metal Architecture Home

Perforated and Expanded Metals

Seeing Design Through Perforated Metal

Introducing the winners of this year’s Industrial Perforators Association annual perforated design contest

This year marks the seventh Industrial Perforators Association’s annual perforated design contest, highlighting the best projects from 2009. For the awards program, IPA invited architects and designers to submit innovative and versatile examples of perforated metal installations. The annual contest is intended to highlight the myriad applications of perforated materials in an architectural design setting. Perforated materials provide designers with countless options for both functional use, as well as aesthetic expression in today’s modern building environment. In addition, perforated materials are made with up to 100 percent recycled material.

Categories used to select the overall winners include ceilings and walls, sunshades, canopies and awnings, air handling and acoustic applications, stair and railing infill panels, and decorative accents. More information about the awards can be found at www.iperf.org.

GRAND PRIZE: Devon Bank (Wheeling, Ill. branch)

Architect:
Cordogan Clark & Associates, Inc.
Chicago, IL
www.cordoganclark.com

The architectural design of Devon Bank’s new Wheeling branch, designed by Cordogan Clark & Associates, features perforated metal as an architectural material, to attempt to show that this bank is progressive. Perforated metal on a steel armature denotes the main entrance to this bank. Reflective silver and translucent, the perforated metal complements the bank’s stone cladding and is featured on all elevations as an accent material. Mounted on a steel armature, it highlights the bank’s drive-through, which for many visitors to the bank is the main elevation they experience.

Soon after opening, this branch bank met its investment goals for the entire year. In addition to highlighting this bank’s superior customer service, this also demonstrates the attraction of quality sustainable architecture. The innovative design with its eye-catching silver perforated metal, roof-mounted solar collectors and field of spinning wind turbines, provides instant attraction for passersby. Inside, the high-ceilinged lobby with sunscreened clerestory windows provides abundant natural light and provides a space where people want to be and do business.

Devon Bank’s Wheeling branch is a leading example of sustainable “green” commercial architecture design. The project is designed to meet Gold LEED certification, and when approved will be the first branch bank in the state of Illinois to be LEED registered. The Wheeling project is part of the bank’s initiative toward green design. This will “minimize our carbon footprint by conserving energy,” says Devon Bank Vice President Dan Loundy, and “create health benefits affecting the environment, our communities and the people we service.”

The building’s exterior incorporates a Kawneer curtain wall system with sun shading devices, providing improved daylighting while reducing glare. These sunscreens also reduce solar heat gain, thus saving cooling costs. The green roof employs a white PVC membrane, with 1,200-square-foot planted surface for passive cooling, insulation and storm water retention. The roof also features 36 solar panels that can produce up to 10kW of energy.

Adjacent to the building a field of six 35-foot wind spires generates additional wind energy. The building uses energy efficient HVAC, plumbing, and lighting systems. Additional green amenities include bicycle parking, preferred parking for alternative fueled vehicles, and recycling. The site itself is a Brownfield, which required installing a liquid membrane beneath the building. This project was completed by ATMI Design Build in October 2008.

SECOND PLACE: St. Paul Church and Vadabus Square

Architect:
GINSENG CHICKEN Architecture PC
New York, NY
www.ginsengchicken.net

The interpretation of the main theme of the project--minimalism music--is expressed by using contemporary architectural materials. The lightness of the perforated metal screen contrasts with the heavy stone masonry of the existing church, while simultaneously mirroring images of masonry texture. The exterior skin system defines the relationship between the old and new. Even though the new building façade consumes the existing St. Paul’s church in Rakvere, Estonia, the overlaps only occur within the northern and southern boundaries of the church’s exterior shell, providing a completely independent structural system in order to avoid bearing any load onto the church.

The openness of the perforated metal screen allows the exterior of the existing church to remain intact and always visible. Also, the permeable skin system will allow everyone both near and far to see inside the performance and practice halls. A visitor standing inside the screen will be able to experience a sense of light as the sun infiltrates the building throughout the entire space, creating an experience that is both traditional and modern.

THIRD PLACE: Oak Court Stair Tower

Architect:
Buchanan Architecture
Dallas, Texas
www.buchananarchitecture.com

The Oak Court Stair Tower, designed by Buchanan Architecture, is a significant addition to a fully updated and remodeled classic Edward Durell Stone home in the heart of Dallas, Texas. The Stair Tower serves as a new connection between the pool and patio areas of the first floor south courtyard and the private second floor terrace.

Custom fabricated to precise specifications, the Stair Tower offers a dramatic architectural gesture that is both transparent and enclosed through the use of custom-punched perforated steel panels. Out of respect for the historic building, the Stair Tower is held off the building by 3 inches, creating a distinct separation of the old structure and the new addition for circulation.

This restoration project, begun in 2004, required an approach that balanced these aspects:

·Respecting a rigorous nine-foot grid throughout the home and its surrounds;
·Rectifying numerous insensitive modifications to the home over the years. The iconic dining room lagoon was fully restored to its original state of importance, and the courtyards were artfully integrated with living spaces; and
·Renovating the home for modern living through respectful modifications that remained faithful to the original design intent.

The opportunity and challenge of restoring and renovating a home such as Oak Court was one not to be taken lightly. Over the years, Oak Court has endured a number of insensitive renovations which ignored some of these most fundamental design characteristics of the original plan. The aim of the restoration and renovation work was to match the original standards for craftsmanship and honor the original design intent wherever possible.

At the terrace, a new skylight allows filtered sunlight to animate the space from above rather than from a clerestory added in a previous renovation. The clerestory was a divergence from the original design intent which used sun screens to bring in light from above. For access from the terrace to the outdoor pool below, a new spiral stairway was added adjacent to the terrace. The stairway features a cantilevered bridge with a 2-inch gap from the existing building in order to preserve the integrity of the original historical design. Fabricated entirely in perforated stainless steel, the stairway pays homage to the bris soleil concept of the main house.

www.iperf.org